ЖП Макети и Релсови ПлановеНачало Гаражният макет в N на Srage

Това е SCARM макетът в мащаб N на Bill "Sarge" Myrick, с размери около 17 x 2.5 фута (518cm x 168cm) с 5-инчово максимално изкачване (127mm) в най-горната част. Състои се от единична главна линия, минаваща през гара с 4 коловоза и имаща няколко отклонения към разтоварища, индустрии, депо, пристанище, както и възможност за връзка с допълнителни модули. Планът позволява движение на пътнически и товарни влакове, както и много маневрени операции.

Галерия


Мащаб и Размер
Мащаб: N (1/160)
Размер: Голям
Габарити: 518cm x 168cm; 204" x 66"; 17′ x 5.5′
Площ: 8.7m2; 10.41yd2
 
Време и Тема
Епоха/Ера: III, IV / Преходна, Модерна
Сезон: Пролет/Лято
Тема: Измислена
Място: САЩ
Мотив: Провинциален, Хълмист, Горист, Индустриален
 
Релси и Трасе
Релсов м-л: Atlas N Code 80, Peco N (стрелки)
Тип: Комплексен (отворен и затворен)
Трасе: Единично, с Възлова/​Разменна гара, с Клонове
Мин. радиус: 175mm; 6.9"
Maкс. наклон: 2.6%
 
Функции и Контрол
Движение: Пътническо, Товарно, Маневрено
Захранване: DC или DCC
Упр. на стрелките: Електрическо
 


Описание

Главната линия минава от центъра на ниво 1" над основата, наляво към изкачване първо над и после под ухото в единия край след което се изкачва около и до върха на хълм през тунел до около 5" над основата. SCARM ми помогна с изкачванията и оценката на наклоните за да съм сигурен, че влаковете ще минават свободно под ухото и ще изкачват наклона без затруднения. Щеше да отнеме дни, ако трябваше да го изчислявам сам с хартия и молив. С помощта на функцията за дължина на участък в SCARM пресметнах, че ще отнема около 2 – 2.5 за да се изкачи цялото ухо при моделна скорост (D=r x t или пътя = скоростта x времето). Малко математика и със знанието, че в N влака преминава 2ft за около 4.25 sec при скорост 50mph. Следва двойка коловози за разминаване на влаковете в противоположни направления или за задминаване на бавните товарни влакове от по-бързите пътнически, след което има дълъг тунел, завой и спускане обратно към гарата.

На макета ще има дъскорезница в долния десен край, може би и мина или някаква индустрия в левия край до кутията с инструменти (нямам къде другаде да я сложа в гаража – големия червен правоъгълник в горния ляв ъгъл на плана). Също някаква индустрия, вляво, до товарната гара и също така пристанище в долния ляв ъгъл. В лявата част съм си оставил достъп до кутията с инструменти и плота. Иначе просто няма да мога да работя там.

Товарните влакове ще пътуват от дъскорезницата или мината, към главната линия и след това към пристанището през второстепенната линия под лявото ухо. По линията към пристанището има удвояване, за да може локомотива да заобиколи вагоните и да ги забута пристанището. То може да се ползва и за разпределяне на товарните вагони заедно с разклоненията надолу. Към депото има обръщател и сервизна зона за локомотивите както и зона за зареждане с гориво. Изобщо, всичко за един детайлен макет с много възможности за опериране вместо само влакове които обикалят в кръг.

Влаковите модели

Пътническите вагони са начертани в мащаб, като за целта са снети размерите на истински модел на вагон. Начертаването на “слоевете” отне известно време и няколко опита. Цветовете и дебелината на всеки слой са намерени чрез практика. Единият влак използва Southern Pacific с дневни цветове, а другия е Santa Fe. Направата на локомотивите беше доста трудна, особено на Santa Fe. Трябваха ми няколко слоя за да оформя елементите в червено и жълто на определените за целта места. Локомотивите са тип Alco PA.

Според описанието на Bill “Sarge” Myrick

За сваляне
Файл:    
Проект: Макет   
Автор: Bill Myrick aka Sarge   
Софтуер: SCARM
Публикуван на: 23.10.2013
Прегледи: 20747
 
Гласувайте за този проект
  5 звезди  (Страхотен)
  4 звезди  (Много добър)
  3 звезди  (Добър)
  2 звезди  (Среден)
  1 звезда  (Слаб)
 


◄ Назад |  ▲ Горе

(C) 2013-2021 Милен Пеев. Всички права запазени.
Използвайте на собствена отговорност съгласно нашите Условия за ползване и Политика за поверителност.